Kukurydza SM Vistula Smolice - dostępne od ręki
Opis
Kukurydza SM Vistula Smolice
SM Vistula (FAO 210) – 50 tyś. nasion
Zamówienia Telefoniczne: 730 900 557 (poniedziałek - piątek 8:00 - 16:00)
Zalety Kukurydzy Vistula:
- wysoka sztywność łodyg – bardzo dobra odporność na wyleganie,
- bezpieczna uprawa i pewny zbiór
- bardzo dobrze znosi stanowiska słabe
- gwarancja zbioru suchego ziarna bez względu na przebieg pogody i niższych kosztów suszenia
- krótki okres wegetacji to możliwość opóźnionych zasiewów lub wcześniejszego zbioru pozwalającego na siew zbóż ozimych
- wysoka zdrowotność roślin
- wysoki udział ziarna w kolbach
Plonowanie:
- najwyższy plon ziarna w grupie wczesnej w doświadczeniach rejestrowych 2019 - 11,3 t/ha (106% wzorca)
- bardzo niska wilgotność ziarna podczas zbioru – 21% średnia z lat 2018-19
- z 22 odmian tworzących średni wzorzec w grupie odmian wczesnych w doświadczeniach rejestrowych, tylko 2 z nich miały równie niską jak odmiana SM Vistula zawartość wody w ziarnie, ale plonowały co najmniej o 1t/ha niżej.
Morfologia i genetyka:
- Typ odmiany: trójliniowa (TC)
- Typ ziarna: semi flint / semi dent
Profil agronomiczny:
- Wzrost początkowy: 3
- Tolerancja na suszę: 3
- Stay green: 2
- Dry down: 3
Zalecana obsada:
- Ziarno i CCM: 80 000 roślin/ha
- Kiszonka: 90 000 roślin/ha
Rejon uprawy:
- Kiszonka: Polecana do uprawy w całym kraju
- Ziarno i CCM: Polecana do uprawy w całym kraju
Odporność na choroby:
- Fusarium: 2
- Głownia guzowata: 2
Wymagania glebowe:
- Toleruje słabsze
Jak odczytywać "Cechy odmiany"?
- FAO
W przypadku kukurydzy, numer FAO oznacza okres dojrzałości rośliny. Jest to jedna z wielu metod klasyfikacji kukurydzy ze względu na czas potrzebny do osiągnięcia pełnej dojrzałości rośliny. Numery FAO zazwyczaj obejmują zakres od około 100 do 400, gdzie niższe liczby oznaczają krótszy okres wegetacyjny, a wyższe - dłuższy okres wegetacyjny. Odmiany kukurydzy o niższych numerach FAO zwykle lepiej sprawdzają się w krótkich sezonach wegetacyjnych, podczas gdy te o wyższych numerach potrzebują dłuższego okresu wzrostu.
- Typ ziarna: Flint
Odmiany tego typu cechują się większą odpornością na niskie temperatury gleby, umożliwiając wysiew już przy temperaturze 5-6°C. Wyróżniają się szybkim początkowym wzrostem, lepszą tolerancją na chłodne warunki oraz szybszym kwitnieniem. Zaleca się je do uprawy głównie w rejonach o chłodniejszym klimacie, zwłaszcza północnych i północno-wschodnich, oraz w gospodarstwach, gdzie kukurydza stanowi znaczący udział w zasiewach (wymagane wczesne siewy). Chociaż mają niższy potencjał plonowania niż odmiany dent, to zawierają skrobię bypass, która jest trawiona w jelicie cienkim, dostarczając więcej energii krowom niż skrobia trawiona w żwaczu, co przekłada się na wyższą wydajność mleka. Ziarno jest również przydatne do produkcji mąki i kasz.
- Typ ziarna: Dent
Odmiany typu dent rozwijają się najlepiej w glebie dobrze ogrzanej, o temperaturze około 8-12°C. Ich początkowy wzrost jest wolniejszy, co sprawia, że są one bardziej podatne na niskie temperatury oraz kwitną później. Zaleca się ich uprawę głównie w regionach o cieplejszym klimacie oraz na stanowiskach, gdzie gleba szybko się nagrzewa, a także na glebach o lżejszej strukturze. Odmiany te cechują się wyższym potencjałem plonowania, a ich ziarno jest szczególnie odpowiednie do produkcji skrobi i alkoholu. Rośliny kukurydzy tego typu są idealne do produkcji kiszonki dla bydła, ze względu na ich dużą wielkość i obfitą liściozłożoność.