Kukurydza ES Midgard - dostępne od ręki
Opis
Kukurydza ES Midgard
ES Midgard (FAO 230) – 50 tyś. nasion
Zamówienia Telefoniczne: 730 900 557 (poniedziałek - piątek 8:00 - 16:00)
O odmianie Kukurydza Midgard:
Odmiana kukurydzy ES Midgard to kukurydza wyróżniająca się znakomitym dosychaniem i doskonałą zdrowotnością. Ponadto ES Midgard na wysokim poziomie utrzymuje tolerancje na wyleganie korzeniowe (lekkie pochylenie roślin, we wczesnej fazie wzrostu) oraz wyleganie przed zbiorem. Roślina świetnie utrzymuje zieloność liści łodyg w okresie dojrzewania tzw. efekt stay green.
Opis odmiany:
- TYP ODMIANY: SC mieszaniec pojedynczy
- TYP GENETYKI: DENT/FLINT
- REJESTRACJA: Polska 2022
- KIERUNK UŻYTKOWANIA: Ziarno
Morfologia kolby:
- Rzędów średnio: 16,2
- Ziaren/rząd średnio: 26,7
- Ziarno typu: flint/dent
Dopasowanie do stanowiska i norma wysiewu:
Odmiana ES Midgard świetnie sprawuje się na stanowiskach dobrych i średnich. Kukurydza dobrze dopasowana do stanowisk słabych.
Norma wysiewu na stanowiska:
- dobre: 80 000 roślin / ha
- średnie: 75 000 roślin / ha
- słabe: 70 000 roślin / ha
Jak odczytywać "Cechy odmiany"?
- FAO
W przypadku kukurydzy, numer FAO oznacza okres dojrzałości rośliny. Jest to jedna z wielu metod klasyfikacji kukurydzy ze względu na czas potrzebny do osiągnięcia pełnej dojrzałości rośliny. Numery FAO zazwyczaj obejmują zakres od około 100 do 400, gdzie niższe liczby oznaczają krótszy okres wegetacyjny, a wyższe - dłuższy okres wegetacyjny. Odmiany kukurydzy o niższych numerach FAO zwykle lepiej sprawdzają się w krótkich sezonach wegetacyjnych, podczas gdy te o wyższych numerach potrzebują dłuższego okresu wzrostu.
- Typ ziarna: Flint
Odmiany tego typu cechują się większą odpornością na niskie temperatury gleby, umożliwiając wysiew już przy temperaturze 5-6°C. Wyróżniają się szybkim początkowym wzrostem, lepszą tolerancją na chłodne warunki oraz szybszym kwitnieniem. Zaleca się je do uprawy głównie w rejonach o chłodniejszym klimacie, zwłaszcza północnych i północno-wschodnich, oraz w gospodarstwach, gdzie kukurydza stanowi znaczący udział w zasiewach (wymagane wczesne siewy). Chociaż mają niższy potencjał plonowania niż odmiany dent, to zawierają skrobię bypass, która jest trawiona w jelicie cienkim, dostarczając więcej energii krowom niż skrobia trawiona w żwaczu, co przekłada się na wyższą wydajność mleka. Ziarno jest również przydatne do produkcji mąki i kasz.
- Typ ziarna: Dent
Odmiany typu dent rozwijają się najlepiej w glebie dobrze ogrzanej, o temperaturze około 8-12°C. Ich początkowy wzrost jest wolniejszy, co sprawia, że są one bardziej podatne na niskie temperatury oraz kwitną później. Zaleca się ich uprawę głównie w regionach o cieplejszym klimacie oraz na stanowiskach, gdzie gleba szybko się nagrzewa, a także na glebach o lżejszej strukturze. Odmiany te cechują się wyższym potencjałem plonowania, a ich ziarno jest szczególnie odpowiednie do produkcji skrobi i alkoholu. Rośliny kukurydzy tego typu są idealne do produkcji kiszonki dla bydła, ze względu na ich dużą wielkość i obfitą liściozłożoność.